01/04/21

МІФИ І ЛЕГЕНДИ

Олімпійська освіта


Що ти знаєш про олімпійські ігри Стародавньої Греції?

   МІФИ І ЛЕГЕНДИ

   Міфи у стародавніх греків були основою для осмислення життя, довкілля та Всесвіту, важливою віхою в історії розвитку свідомості людини. Вони слугували джерелом тем і сюжетів для грецької культури. Характер та особливості еллінських свят, урочистостей та видовищ зазвичай знаходив відображення у міфології.


   Гея, мати бога Кроноса, попередила сина, що хтось із власних дітей позбавить його влади, тому він безжалісно ковтав своїх потомків. Кронос проковтнув Гестію, Деметру, Геру, Аїда й Посейдона. Коли його дружина Рея завагітніла востаннє, не бажаючи втратити й цю дитину, вона на острові Крит потай від Кроноса народила сина, а чоловікові дала проковтнути загорнутий у пелюшки камінь. Так було врятовано Зевса.

Рея підносить своєму чоловікові Кроносу замість Зевса загорнутий у пелюшки камінь.


    
  Володар богів і смертних Зевс народився на схилі високої гори Дікти на Криті. Мати сховала дитину в печері, де його виховували німфи, які доглядали малюка та годували молоком кози Амалфеї. Зевс із вдячності зробив її ріг чарівним, він щоразу наповнювався всіма благами, яких бажав його господар. Саме тому вислів «ріг Амалфеї» (ріг достатку) — це синонім достатку.

  Омфал — «Пуп Землі». За легендою Зевс випустив із заходу і сходу двох орлів, а в точку їхньої зустрічі кинув камінь, який почав символізувати центр всесвіту. За іншими джерелами омфал був саме тим каменем, який проковтнув Кронос замість Зевса. Зберігається у Дельфах.


  

 
  Зевс Олімпійський — найвеличніший з усіх безсмертних богів Олімпу, володар усіх богів та людей. Його зброєю були грім і блискавка, а влада розповсюджувалася на Землю і небо.