31/03/21

ІСТОРИЧНА ДОВIДКА

Олімпійська освіта



Що ти знаєш про олімпійські ігри Стародавньої Греції?

   ІСТОРИЧНА ДОВIДКА
   Кожний атлет давав клятву, що не заплямував себе жодним злочином, добросовісно готувався до змагань і не буде використовувати жодних недозволених прийомів. Перед початком олімпійських змагань герольд запитував у глядачів, чи знають вони що-небудь негативне про атлета. Учасник давньо грецьких Олімпійських ігор, передусім, мав бути гідним громадянином, а потім уже спортсменом. Вигуки «Axios, Axios, Axios» означали, що спортсмен гідний.
   

  Біг був єдиним видом змагань на перших Олімпійських іграх. На Іграх 15 Олімпіади у 720 р. до н. е. під час бігу з атлета спала стегнова пов’язка. Саме це допомогло атлету здобути перемогу. З цього часу атлети почали змагатися оголеними.

   

 Елланодики — судді олімпійських змагань. Відповідали за організацію і проведення Ігор. Спочатку їх було двоє, а надалі — до десяти осіб, яких обирали жеребкуванням серед громадян. Судді були дуже компетентними і володіли необмеженими правами. Вони могли вилучити з Ігор будь-кого, хто не відповідав вимогам, накласти штраф на порушників правил змагань, покарати за підкуп суперника. Завданням елланодиків було прийняття таких рішень, які б забезпечували високий авторитет Ігор. Ті, кого карали грошовим штрафом, жертвували святилищу статуї Зевса, які називали Занами. Зани встановлювали поряд зі стіною скарбниць, перед входом на стадіон. До обов'язків суддів належало оголошення переможців і їх нагородження, а також ведення архіву олімпійських чемпіонів — олімпіоніків.

   

 Люди часто плутають поняття «Олімпіада» і «Олімпійські ігри». Хоча відомо, що кожна Олімпіада закінчується святкуванням — Олімпійськими іграми.

  Відрізок часу між двома Олімпійськими іграми стародавні греки вважали Олімпійським роком, або Олімпіадою і він тривав чотири календарні роки.