04/04/21

ОЛІМПІЯ — МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

Олімпійська освіта


Що ти знаєш про олімпійські ігри Стародавньої Греції?

ОЛІМПІЯ — МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

   Олімпія була релігійним центром Стародавньої Греції. Тому представники міст-полісів зводили там свої скарбниці для жертвувань і проведення культових обрядів. В Олімпії було збудовано 10 великих скарбниць.

  Триста років проводились Олімпійські ігри в святилищі Олімпія і тільки у 472 р. до н.е. було прийнято рішення збудувати найвеличніший храм володарю богів та людей — Зевсу Олімпійському. Архітектором проекту став видатний еолієць Лібон, який завершив свою роботу у 456 р. до н.е.


    У Олімпії священними місцями вважали гору Кронос, оливовий гай Алтис, курган Пелопса, вівтарі Зевса, Геракла, Геї й Гіпподамії. Перший храм у святилищі збудували у VII ст. до н. е. Він був присвячений дружині Зевса.

Храм Гери II у Пестумі 

Статуя Гери - дружини Зевса 


  За давньогрецькими міфами Афіну — богиню мудрості та мирної праці — постійно супроводжувала подруга Ніка, яку звали «дух перемоги». Її зображали, зазвичай, з крилами та вінком на голові: вона летить над землею зі звісткою про щасливе закінчення війни.

 Прекрасна скульптура крилатої Ніки — один із небагатьох пам’ятників, який зберігся в Олімпії. Статую заввишки 2,13 м установлено на дев’ятиметровій тригранній призмі. Присвячена Зевсу на честь перемоги месенійців і навпоктейців над спартанцями у 421 р. до н. е.