30/03/21

Зародження Олімпійських ігор

Олімпійська освіта

 Що ти знаєш 
про олімпійські ігри Стародавньої Греції?

    Славнозвісні Олімпійські ігри на честь Зевса Олімпійського зародилися ще в Стародавній Греції і проводилися з 776 року до н. е.

    Олімпійські ігри Стародавньої Греції відбувалися у святилищі Олімпія, яке для греків було священним місцем, у державі Еліда на півострові Пелопоннес. Святилище Олімпія розташовувалося на правому березі річки Алфей біля підніжжя гори Кронос. Олімпійські ігри не мали точної календарної дати проведення. Вони відбувалися кожні 4 роки під час другого повного місяця у період літнього сонцестояння.

   Той, хто бажав змагатися, був зобов'язаний прибути в Еліду за місяць до Ігор. 
  
 Право на участь мали тільки вільні елліни.
  
  До Ігор не допускали варварів (чужоземців), рабів та жінок. 
  
  Протягом місяця в Еліді відбувалися процедури перевірки походження та віку учасників змагань, а також рівня підготовки атлетів. Таким чином організатори забезпечували цікаві і захопливі змагання.
   Еліда — давня область на північному заході Пелопоннесу (Греція), а також головне місто області.
   На території Еліди розташовувалося святилище Олімпія.

   Спортивні змагання мали настільки грандіозний успіх та велике значення для тогочасного суспільства, що на час Олімпійських перегонів припинялися війни і встановлювалася екехірія — священне перемир’я.

 

     В одному з джерел сповіщається, що у 884 р. до н. е. правителі Еліди Іфіт, Спарти Лікург та Піси Клейстен, стурбовані постійними війнами між своїми народами, уклали угоду про перемир’я. На честь цієї події було вирішено провести Олімпійські ігри. Іфіт, Лікург та Клейстен виробили статут священного перемир’я. Найголовніша умова складеної угоди — заборона усіх військових дій. Порушників ухвалили карати великими грошовими штрафами, їх не допускали до змагань. У ті часи це вважалося найбільшим приниженням. Ізольованих від суперництва на аренах сторонилися навіть найближчі друзі.