16/04/21

ВИДИ ЗМАГАНЬ У ПРОГРАМАХ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

Олімпійська освіта

Що ти знаєш про олімпійські ігри Стародавньої Греції?

ВИДИ ЗМАГАНЬ У ПРОГРАМАХ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

Давніх греків не цікавили результати — рекорди. Їх захоплювала тільки перемога, першість у змаганні чи на змаганнях кількох Олімпіад. Найтитулованішим олімпіоніком був Леонідас, мешканець острова Родос, якому вдалося завоювати 12 олімпійських вінків (на чотирьох Іграх Олімпіад поспіль у бігу на 1,2 стадія і в бігу в бойовому спорядженні).

  З 708 р. до н. е. до програми Олімпійських ігор включено пентатлон — комплексний вид олімпійських змагань. До нього входять: стрибки у довжину, біг, метання диска та списа, боротьба.

Першим видом змагань на Олімпійських іграх був біг. Протягом тринадцяти Ігор Олімпіад атлети змагались лише з бігу на один стадій.


   Існувало два види панкратіону (боротьба в поєднанні з кулачним боєм): като- й ортопанкратіон. У катопанкратіоні дозволяли продовжувати боротьбу, коли атлети опинялися на землі, а в ортопанкратіоні борці змагалися тільки стоячи.


         
          
 ЛЕГЕНДА Прометей викрав вогонь з Олімпу, приніс його людям в очеретині та навчив їх користуватися ним. Зевс звелів Гефестові — богу вогню і ковальського мистецтва — прикувати титана до скелі. Величезний орел Зевса щоранку прилітав та розривав його печінку. За ніч печінка відновлювалася, і все починалось спочатку. Історія свідчить, що в деяких містах Еллади існував культ титана і на його честь проводили змагання бігунів із палаючими смолоскипами


 Цікаво, що звання олімпійського чемпіона в перегонах на колісницях, запряжених кіньми отримував не візник, який управляв кіньми, а їхній господар



  

  У час розквіту давньогрецьких Олімпійських ігор до програми увійшли конкурси мистецтв.  Першими представниками мистецтв  в Олімпійських конкурсах стали  герольди і сурмачі.